EBKPhoneMenuIcon
HUSE HVOR FAMILIER TRIVES
www.ebk.dk »

Guide: Sådan køber I sommerhus i fællesskab

Flere køber et sommerhus samme med andre og nyder godt af det ekstra råderum i økonomien, som et fælleskøb giver. Få gode råd og tjek på regler, fordele og ulemper samt anbefalinger til at dele sommerhus her. 

Der er mange fordele ved at købe et delesommerhus med venner og familie. Økonomien er uden tvivl en af de største, da investeringen og de faste udgifter bliver mindre, når man er flere om at dele glæden ved at eje et sommerhus. Men det er også sundt for huset, hvis det bliver brugt frem for at stå tomt i længere perioder. Derudover er I også flere til at dele det praktiske.


1: Er det noget for os at dele sommerhus med andre?


Deleøkonomien har vundet indpas i vores liv, og det føles derfor både naturligt og fornuftigt for mange mennesker at købe et fritidshus sammen med andre. Hele den bæredygtige tanke ved at gå sammen om at investere i sommerhuslivet tiltaler i det hele taget flere og flere. 


Hos EBK HUSE oplever vi, at både venner og familier i flere generationer køber et delesommerhus. Vi ser for eksempel ofte, at forældre og voksne børn køber et hus sammen, så de har et fælles fristed med god plads til alle. Men der kommer også flere vennepar fra byerne, der har et stort ønske om mere plads og flere nære oplevelser i naturen – uden at give slip på fordelene i byen. 


Læs mere:  ONV delesommerhus – det nyskabende og meningsfulde sommerhus

Er det noget for os at dele sommerhus med andre?

2: Hvad koster det at købe sommerhus med andre?


Når I køber et sommerhus sammen med andre, kan I først og fremmest reducere jeres anskaffelsesomkostninger. Men I kan også vælge at udnytte fælleskøbet til at få et større hus eller en bedre beliggenhed i forhold til at købe et sommerhus alene. 


I skal dog være opmærksomme på, at I ikke nødvendigvis kan låne dobbelt så meget, blot fordi I er dobbelt så mange købere. Bankerne vil altid lave en individuel risikovurdering. I denne sammenhæng kan det også være en fordel, hvis I alle har samme bank. Med budgettet på plads kan I starte søgningen efter jeres fælles sommerhus.

Hvad koster det at købe sommerhus med andre?

3: Hvad er fordelene ved at købe et nyt eller gammelt sommerhus?


Mange vælger at købe et sommerhus, fordi de søger flere skønne oplevelser i naturen. Men ofte ender de med at bruge tiden med en malerpensel eller hammer i hånden, hvis de vælger et gammelt sommerhus. Der vil selvfølgelig være flere til at dele de sure pligter, når I er flere om at købe et ældre sommerhus. 


Men hvor mange timer har I reelt til renovering og vedligeholdelse – hvis I skal være realistiske? Og hvem gør hvad og hvornår? Ofte kan det være en fordel at vælge et nyt, vedligeholdelsesfrit og også mere energivenligt sommerhus for at undgå uenigheder om netop det scenarie.


I bør også være opmærksomme på, at realkreditforeningen kan vælge at nedsætte lånebeløbet, hvis huset er af ældre dato eller har flere mangler, hvor charmerende huset end måtte være. Du kan finansiere et sommerhus med et 30-årigt realkreditlån på op til 75 procent. Udlejning af sommerhuset kan dog bidrage positivt til de månedlige udgifter.


Book møde her

Hvad er fordelene ved at købe et nyt eller gammelt sommerhus?

4: Hvordan finder vi vores fælles sommerhusstil? 


Det er en god idé at tage ud og besøge udstillingshuse, som noget af det første i processen. På den måde bliver det lettere at blive konkrete og vurdere, om I har de samme drømme til design, kvadratmeter og indretning. 


Derudover vil I også hurtigt kunne få en fast pris, overblik over processen og klar en tidsplan over, hvornår huset er færdigt.

Hvordan finder vi vores fælles sommerhusstil?

5: Hvilken beliggenhed er bedst til vores sommerhus?


Der findes et væld af attraktive sommerhusområder rundt i Danmark, som har hvert sit særpræg og sine fordele. Men der kan også være både økonomiske og logistiske fordele ved at søge væk fra de eftertragtede områder - og måske har naboområdet en lige så fin strand eller skov?


Tag gerne en snak om, hvor langt væk fra jeres bopæl sommerhuset må ligge? Er det afgørende, at det er nemt at komme dertil med offentlig transport? Er nærheden til hav eller skov vigtigst? Ønsker I en naturgrund, eller ønsker I at plante frugt og grønsager? Og hvad med adgangen til indkøb? 


Hvis I forelsker jer i en grund med en skøn beliggenhed med et gammelt hus, kan det ofte bedre betale sig at udskifte med et nyt end at renovere. Samtidig kan I måske få en endnu bedre placering på grunden. Det er en god idé at rådføre jer med en byggerådgiver eller byggesagkyndig i den situation.

Læs også:  Book et gratis grundtjek og rådgivningsmøde


sommerhusgrund-til-salg-kompakt60

6: Hvad skal vi være opmærksomme på, når vi køber sommerhus med andre?


Det er vigtigt, at I får talt om jeres om jeres forventninger til sommerhuset og skrevet aftaler ned i forhold til brug, vedligeholdelse og overdragelse. Det kaldes også en samejekontrakt. 


Det er ikke et krav at have en samejekonkrakt, men en god idé at have. Her kan I for eksempel skrive, hvordan I fordeler ferieuger og helligdage, hvis de skal gå på tur, men også hvad der formelt skal ske, hvis en af jer for eksempel ønsker at sælge.

Hvad skal vi være opmærksomme på, når vi køber sommerhus med andre?
Advokatens tjekliste til samejekontrakt ved køb af fælles sommerhus

Hver 10. sommerhus bliver ejet af personer, der ikke bor sammen til daglig – og tallet er stigende. Få advokatens tjekliste til indholdet af en samejeaftale. 


Det bliver mere og mere populært at købe sommerhus med venner og familie. Er du en af de mange danskere, der overvejer at gøre det samme, er det en god idé at få talt om de fælles forventninger, inden I køber det nye fristed.


"Det er ikke et krav at have en samejekontrakt. Der er heller ingen gyldighedsbetingelse. Alligevel er det klogt at udarbejde en, så der er styr på alle detaljer fra starten. Så skal man ikke bekymre sig om dem senere hen," råder advokat Mie Rahbek Thomsen fra Advodan."


Advokatens erfaring er, at det er svært at hjælpe parterne, hvis der opstår uenighed, og der ikke er nedfældet en aftale på forhånd. Hun anbefaler derfor, at man som minimum har en plan for overdragelse af sommerhuset:


"Problemerne opstår typisk, når der er flere ejere af et sommerhus, og en af ejerne dør. Skal sommerhuset så sælges eller ej – og i så fald til hvem og til hvilken pris? Men det kan også sagtens være mindre ting, der kan opstå uenighed om – er det for eksempel okay at købe en ny græsslåmaskine uden at involvere de andre ejere? Eller hører det under bagatelgrænsen? 


Derfor anbefaler jeg, at man skriver aftaler ned i forhold til brug, vedligeholdelse og overdragelse".


1: Brug af sommerhuset

 • Hvem må bruge huset og hvornår?
 • Skal der laves en turnusordning for ferieuger og helligdage? 
 • Må andre låne huset - og til hvilken pris?
 • Må huset lejes ud - og til hvilken pris?
 • Skal vi have en fast dagspris for at undgå skævdeling?
 • Skal vi have en procedure for rengøring? 


2: Vedligeholdelse af sommerhuset

 • Hvor meget skal vi betale til løbende drift og vedligeholdelse?
 • Hvor meget skal vi hjælpe med at vedligeholde huset?
 • Skal vi hyre håndværkere – og hvem?
 • Skal vi holde arbejdsweekend – og hvor mange?
 • Skal der være en beløbsgrænse for nye indkøb? 
 • Skal vi have et årligt møde for at følge op på økonomien?

3: Overdragelse af sommerhuset

 • Hvad skal der ske i tilfælde af død? Skal eventuelle børn arve andelen? 
 • Hvad skal der ske i tilfælde af skilsmisse? Må ekspartneren overtage andelen? 
 • Hvad skal der ske, hvis en af os ønsker at sælge? Skal vi købe hinanden ud
 • Hvem har ellers ret til at købe? Må vi sælge vores andel til en anden i familien, eller skal den sælges til tredjepart? 
 • Hvem skal fastsætte prisen? Ønsker vi at fastsætte den selv, bruge den offentlige vurdering eller måske tage gennemsnittet af to mægleres vurdering? 


Køber I et delesommerhus til jer og jeres børn?

Som forældre kan I vælge at købe huset på egen hånd og beholde sommerhuset i familien ved at overdrage det til næste generation. I må gerne sætte salgsprisen lavere end ved en almindelig frihandel, lige som I kan give jeres børn årlige, skattefrie pengebeløb til udbetalingen.

Hvis I har friværdi i jeres nuværende bolig, kan I vælge at konvertere den til en tillægsbelåning, som kan bruges i finansieringen af den nye bolig.

Se vores Sommerhuse og Fritidshuse


Det giver god mening at dele sommerhus med andre
Action - Overskrift:
Det bedste ved at dele sommerhus er ubetinget det økonomiske frirum, som de reducerede udgifter giver. Men det er også rart at være flere om det praktiske. Det er ikke kun lettere, men også hyggeligere at være to om at male huset, rydde træer og buske i haven og deles om at slå græsset.
Action - Tekst:

Lars Raagart


Testimonials-kundecases-billede
kundehistorie-delesommerhus-hygge-spise
Testimonials-Overskrift
Sådan deler brødrene Raagart sommerhus
Testimonials-Udtalelse

Det bedste ved at dele sommerhus er ubetinget det økonomiske frirum, som det giver.


Lars og Jørgen Raagart har ikke haft behov for at ændre et eneste ord i deres husregler og samejekontrakt efter de overtog forældrenes sommerhus.  

Vores kunder siger...
"
Testimonials-Overskrift:
Alle bekymringer forsvandt
Testimonials-Udtalelse:
”Vi troede, vi skulle renovere. Men sikke en opgave! Hele tiden forhindringer og spørgsmål, der skabte en enorm usikkerhed. Det var utroligt opslidende. Efter et par år med nytteløse møder med flere arkitekter valgte vi at fjerne det gamle og bygge et nyt, nøglefærdigt hus fra EBK. Herefter gik det stærkt.”
Testimonials-Kundenavn:
Bettina Nygaard
"
Testimonials-Overskrift:
Alle forventninger blev indfriet
Testimonials-Udtalelse:
”Fra vi skrev under er alt forløbet præcis som aftalt – og jeg må indrømme, at jeg havde store forventninger.”
Testimonials-Kundenavn:
Ivan Eltoft Nielsen
"
Testimonials-Overskrift:
Nul uventede omkostninger
Testimonials-Udtalelse:
”Vi kiggede bevidst efter et sommerhus med lav vedligeholdelse og ingen uventede omkostninger.”
Testimonials-Kundenavn:
Ole Møller Andersen
"
Testimonials-Overskrift:
Plads til individuelle løsninger
Testimonials-Udtalelse:
"Vi har købt et typehus, men sat vores fingeraftryk stort set overalt. Alt har selvfølgelig en pris, men de har mødt os med respekt og imødekommenhed og hjulpet os med at holde os inden for budgettet."
Testimonials-Kundenavn:
Amanda Lundberg Kelly
"
Testimonials-Overskrift:
Arkitekttegnet hus til fair pris
Testimonials-Udtalelse:
”Hos EBK får du virkelig en effektiv byggeproces og et arkitekttegnet sommerhus til en rimelig pris.”
Testimonials-Kundenavn:
Ivan Eltoft Nielsen
"
Testimonials-Overskrift:
Vi følte os altid trygge
Testimonials-Udtalelse:
"Vi overvejede også en arkitektgruppe, men gik med EBK HUSE, fordi det var dem, der gjorde os mest trygge i forhold til både økonomi, risiko og byggeproces.” 
Testimonials-Kundenavn:
Gry Mortensen
"
Testimonials-Overskrift:
Plads til fællesskab og privatliv
Testimonials-Udtalelse:
”Fjordhuset lægger op til fællesskab. Vi nyder det store køkkenalrum med familie og venner, men har stadig private rum til alle.”
Testimonials-Kundenavn:
Tom Lund
"
Testimonials-Overskrift:
Huset var færdigt før deadline
Testimonials-Udtalelse:
”Vi skrev under i oktober og håbede på, at huset var klar sommeren efter. Men allerede i januar fik vi at vide, at huset var færdigt. Vi var målløse.”
Testimonials-Kundenavn:
Allan Nielsen
"
Testimonials-Overskrift:
Ingen kedelige overraskelser
Testimonials-Udtalelse:
”Man hører ofte om byggeprocesser, der går galt. Hvor parterne taler forbi hinanden og fejl opstår. Her har der været en god dialog hele vejen og ingen kedelige overraskelser. Alt er gået lige efter bogen, og vi har fået svar på alt.”
Testimonials-Kundenavn:
Bjarne Crone Mortensen
"
Testimonials-Overskrift:
Fuld tillid fra start til slut
Testimonials-Udtalelse:
”Vi har haft fuld tillid til hele processen og sidder tilbage med følelsen af et absolut fornuftigt og godt køb.”
Testimonials-Kundenavn:
Ole Møller Andersen
"
Testimonials-Overskrift:
Håndværkerne sendte billeder
Testimonials-Udtalelse:
”Vi har følt os trygge hele vejen i processen og altid fået hurtige svar. Selv håndværkerne sendte os løbende billeder af byggeriet. Alt har været meget professionelt.”
Testimonials-Kundenavn:
Allan Nielsen
"
Testimonials-Overskrift:
Geniale individuelle løsninger
Testimonials-Udtalelse:
”Det fine ved Fjordhuset er, at selvom det er et arkitekttegnet typehus, har du mulighed for at vende modulerne, så det passer til dine behov. Det er genialt.”
Testimonials-Kundenavn:
Tom Lund
"
Testimonials-Overskrift:
Showroomet hjalp vores valg
Testimonials-Udtalelse:
”Jeg elskede deres showroom, hvor jeg kunne få lov til at fornemme materialerne. Se de forskellige typer af brædder og fliser. Mærke de forskellige håndtag på skufferne. Og så videre. Det gjorde beslutningsprocessen meget lettere.”
Testimonials-Kundenavn:
Tina Lund
"
Testimonials-Overskrift:
Lækkert at designe selv
Testimonials-Udtalelse:
”Vi faldt for muligheden for at customize et typehus af træ. Det var lige os.”
Testimonials-Kundenavn:
Tina Lund
"
Testimonials-Overskrift:
Solidt arbejde hele vejen
Testimonials-Udtalelse:
”Alt var transparent og solidt gennemarbejdet.”
Testimonials-Kundenavn:
Grete Westh
"
Testimonials-Overskrift:
Den bedste planløsning af alle
Testimonials-Udtalelse:
”Der er en rigtig god planløsning i husene fra EBK – og vi har sammenlignet med alle.”
Testimonials-Kundenavn:
Karin og Peter
"
Testimonials-Overskrift:
Kærlighed ved første blik
Testimonials-Udtalelse:
”Da vi så Musholm FRI, var vi slet ikke i tvivl. Det var bare vores hus. Det passede nøjagtigt til vores behov. Der har ikke været en eneste tilpasning - kun tilkøb af en større terrasse, en hems og et vildmarksbad.” 
Testimonials-Kundenavn:
Lene og Thomas Thorndall Larsen, Musholm FRI 112
"
Testimonials-Overskrift:
Vi fik meget for pengene
Testimonials-Udtalelse:
”Vi kunne godt lide den enkle og funktionelle stil – og prisen var virkelig attraktiv.”
Testimonials-Kundenavn:
Arne West
"
Testimonials-Overskrift:
Pertentlige håndværkere
Testimonials-Udtalelse:
”Alt kørte problemfrit - det har været den letteste og bedste proces. Håndværkerne var også altid imødekommende, hvis vi kom uanmeldt forbi. Det var sådan en fornøjelse at se, hvordan de behandlede vores hus med pertentlighed og respekt.”
Testimonials-Kundenavn:
Bettina Nygaard
"
Testimonials-Overskrift:
Tryg og effektiv byggeproces
Testimonials-Udtalelse:
”Det har været så dejlig nemt. En effektiv byggeproces og en god dialog hele vejen igennem. EBK HUSE er fyldt med ene gode personer, og vi har fået sådan et flot hus.”
Testimonials-Kundenavn:
Lene og Thomas Thorndall Larsen
"
Testimonials-Overskrift:
100% kvalitet
Testimonials-Udtalelse:
”Summen af et hus fra EBK HUSE er kvalitet”
Testimonials-Kundenavn:
Tom Lund
"
Testimonials-Overskrift:
Vildt dygtig og grundig
Testimonials-Udtalelse:
Vi var til materialevalgsmøde med Julie i tirsdags. Hun er vildt dygtig, grundig og fandt en masse fede løsninger til vores nye sommerhus.
Testimonials-Kundenavn:
Christina og Per, køber af Strandlyst 159
"
Testimonials-Overskrift:
Dejligt med en tryg løsning
Testimonials-Udtalelse:
”Vi valgte en totalløsning, hvor vi fik EBK til at stå for det hele. De ryddede det gamle hus og tog sig af alt i processen. Fra vi skrev under er alt forløbet præcis som aftalt – og jeg må indrømme, at jeg havde store forventninger.”
Testimonials-Kundenavn:
Ivan Eltoft Nielsen
"
Testimonials-Overskrift:
De er vildt professionelle
Testimonials-Udtalelse:
”Alt kører fra du sætter din underskrift. De er vildt professionelle. Så du kan blot nyde livet, mens andre har alle bekymringerne og bygger for dig.”
Testimonials-Kundenavn:
Anders Nygaard
"
Testimonials-Overskrift:
Indretningsrådgiveren er dygtig
Testimonials-Udtalelse:
”Indretningsrådgiveren var virkelig dygtig. Hun gav kvalificeret modspil og sørgede for, at der var en rød tråd i det look, vi ønskede os. Hun var en stor inspirationskilde og er årsagen til at vi har fået den fine balance mellem lethed og nostalgi.”
Testimonials-Kundenavn:
Karin og Peter
"
Testimonials-Overskrift:
God rådgivning hele vejen
Testimonials-Udtalelse:
”De er utroligt gode til at guide dig undervejs.”
Testimonials-Kundenavn:
Anders Nygaard
"
Testimonials-Overskrift:
Nu kan vi bare holde ferie
Testimonials-Udtalelse:
”Selvom der er masser af charme og hygge ved et ældre sommerhus, er det ikke fedt at skulle bruge sin ferie på at renovere og vedligeholde.”
Testimonials-Kundenavn:
Allan Nielsen
popup-plus
Top overskrift popup:
Mød vores erfarne rådgivere
Ikon:
Book-møde-popup
Action - Overskrift:
SKAL VI GUIDE DIG?
Action - Tekst:
Få gratis rådgivning hos dig, i vores udstillinger eller online. 
Samlet link:
Samlet link-Popup:
Til toppen